Om

SUJO

Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen er det eneste i sitt slag i Norden.

Vår målsetting er å styrke den undersøkende journalistikken i Norge. Gjennom oppfølging av undersøkende prosjekter og verksteder i undersøkende metode utvikler vi denne viktige journalistikken, med spesielt ansvar for lokale, regionale og mindre medier.

Vi tilbyr også masteremner for journalister og redaktører (deltidstudier) og veileder fulltidsstudenter ved UiBs master i undersøkende journalistikk.

 

Undersøkende journalistikk tilhører kjernen av nyhetsmedienes samfunnsoppdrag, nemlig å avdekke og avsløre maktmisbruk i samfunnets institusjoner, politisk korrupsjon, økonomisk kriminalitet, kritikkverdige forhold og skjulte bindinger. Denne typen journalistikk kan også utvikle nye metoder for å kaste lys over ukjente forhold og peke på løsninger.

 

SUJO hjelper redaksjoner med å utvikle et godt undersøkende journalistisk prosjekt. Samtidig gir vi dem verktøy for videre undersøkende arbeid. Systematikk, metode, etikk, dataanalyse, formidling, selvledelse og ledelse av undersøkende prosjekter er noe av det vi tilbyr hjelp til. Se en oversikt over våre prosjektsamarbeid her.

 

SUJO har også journalistiske verksteder («workshops») for journalister og reportasjeledere/redaktører. Der hjelper vi med utvikling av graveidéer og gir deltagerne innføring i SUJOs metode for undersøkende jobbing.

 

SUJO ble etablert i 2018 og holder til i Media City Bergen, en internasjonal kunnskaps- og næringsklynge med ledende medie- og medieteknologiselskaper og medieutdanningene til Universitetet i Bergen (UiB). SUJO er en del av Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB og har Media Futures, forskningssenter for ansvarlig medieteknologi og innovasjon, som nærmeste nabo.

 

Samtidig med etableringen av SUJO ble landets eneste masterstudie i undersøkende journalistikk opprettet. Senterets reportasjeledere er veiledere for masterstudentene.

SUJO tilbyr nå også deltids masteremner ved UiB til journalister og redaktører i jobb. Masteremnene er på 10 studiepoeng og tilbys vår og høst.

SUJO ble opprettet med en fireårig økonomisk støtte fra Fritt Ord og Sparebanken Vest. Kulturdepartementet og mediekonsernene Amedia, NRK, Polaris Media, Schibsted og TV 2 støtter også SUJO økonomisk. I 2020 ble SUJO en del av det internasjonale gravenettverket GIJN (Global Investigative Journalism Network).

SUJO trekker inn ressurser fra blant annet medie- og medieteknologimiljøene i Media City Bergen, Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB og gravenettverket GIJN i sitt arbeid.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne.

Våre

Ansatte

Per Christian Magnus

Senterleder
Per Christian er senterleder på SUJO. Han har over 30 års erfaring som journalist og dokumentarfilmskaper. 15 år i TV 2 som utenriksjournalist og redaksjonssjef, og journalist i Dokument 2. Åtte år i NRK i bla Brennpunkt og Dagsrevyen, samt produsert mange prisvinnende dokumentarfilmer. Han underviser også på masterstudiet i undersøkende journalistikk ved UiB.

@: per.magnus@uib.no
M: +47 414 23 330
Kontakt meg sikkert og kryptert på Signal (app)

Kristine Holmelid

Reportasjeleder
Kristine jobber som reportasjeleder ved SUJO og underviser UiBs masterstudenter i undersøkende journalistikk. Hun har over 20 års erfaring som journalist og som reportasjeleder, fra Firda og Bergens Tidende. Hun ledet blant annet arbeidet med BTMagasinets undersøkende og fortellene prosjekter. Kristine har hovedfag i medievitenskap og er også utdannet lektor fra UiB. Kristine er medlem av SKUP-juryen og er styremedlem i Fortellingens kraft.

@: kristine.holmelid@uib.no
M: +47 909 50 320
Kontakt meg sikkert og kryptert på Signal (app)

Diana Guerrero

Dataanalytiker
Diana Guerrero er SUJOs dataanalytiker med 15 års erfaring. Hun har internasjonal erfaring fra flere bransjer og jobber også med masterprogrammet i undersøkende journalistikk hvor hun underviser i datajournalistikk. Hun holder også verksteder i datajournalistisk metode.
@: diana.guerrero@uib.no
M: +47 480 60 142
Kontakt meg sikkert og kryptert på Signal (app)

Fredrik Bjerknes

Doktorgradsstipendiat
Fredrik er stipendiat i journalistikk, og forsker på hvordan teknologi og nye fortellerteknikker påvirker presentasjon og produksjon av undersøkende journalistikk. Fredrik har 12 års erfaring som journalist, pressefotograf og videojournalist. I tillegg er han utdannet lektor i norsk og mediefag fra UiO.

@: fredrik.bjerknes@uib.no
M: +47 957 76 111
Kontakt meg sikkert og kryptert på Signal (app)

Malgorzata Anna

Innholdsprodusent sosiale medier, administrasjon og mediekontakt.
Anna produserer innhold for SUJOs nettside og sosiale medier. Hun har en mastergrad i journalistikk og sosial kommunikasjon fra Mickiewicz University i Poznan, Polen. Anna har tidligere jobbet som journalist, forskningsassistent og kommunikasjonsrådgiver. Hun deler arbeidstiden mellom SUJO og SFI-prosjektet MediaFutures-forskningssenter for ansvarlig medieteknologi og innovasjon. .

@: anna.pacholczyk@uib.no
M: +47 913 96 264
Kontakt meg sikkert og kryptert på Signal (app)

Asbjørn Leirvåg

Reportasjeleder
Asbjørn jobber som reportasjeleder ved SUJO og bidrar til å starte opp og drive fram ulike graveprosjekt ute i redaksjonene. Han har 30 års erfaring som journalist i radio, aviser og TV 2. Asbjørn har hovedfag i sammenliknende politikk fra UiB. Han sitter ofte i juryer for journalistpriser.

@: asbjorn.leirvag@uib.no
M: +47 4142 3341
Kontakt meg sikkert og kryptert på Signal (app)

Astrid Dalehaug Norheim

Reportasjeleder og rådgiver
Astrid jobber som koordinator av erfaringsbasert master og reportasjeleder ved SUJO. Hun har over 25 års erfaring som nyhetsredaktør, reportasjeleder og journalist i Dagen og journalist i Vårt Land. Astrid har cand.mag i sammenlignende politikk og historie fra Universitetet i Bergen, samt videreutdannelse innen islam, teologi, religionsvitenskap og ledelse. Astrid er medlem av juryen for presseprisene til Amedia og Landslaget for lokalaviser.

@: astrid.norheim@uib.no
M: +47 986 24 988
Kontakt meg sikkert og kryptert på Signal (app)