En ny nettside hjelper redaktører og journalister med sikkerheten knyttet til oppdrag i farlige områder.
Det er den europeiske journalistføderasjonen lansert nettsiden til Safety4Journalists-prosjektet med verktøy som skal hjelpe redaktører og journalister med sikkerhets- og risikovurdering.
Siden ble lansert på verdens pressedag den 3. mai 2023. Ukraina-krigen og tallrike konflikter over hele verden er aktualiserer utfordringene. Siden 1990 har 371 journalister og ansatte i mediene mistet livet ute på oppdrag.
– På Safety4Journalists.org finnes det nå Safety Risk Assessment – et nettbasert verktøy som hjelper de som jobber med journalistikk og medier med å vurdere og forberede seg på risikoer forbundet med arbeidet, forteller Laurence Dierickx.
Hun har som datajournalist og Ph.d-stipendiat bidratt til prosjektet. Hun er fra Belgia, men arbeider for tiden ved SUJO og Institutt for informasjons- og medievitenskap.
Verktøyet er utviklet av sikkerhetseksperter med erfaring i opplæring av journalister, mediearbeidere og medieledere. Som supplement til verktøyet er det også laget nettbaserte moduler som inneholder grundige retningslinjer og casestudier om helse- og sikkerhetssituasjoner.
På nettsiden finnes det også en sikkerhetshåndbok som dekker et bredt spekter av emner, blant annet dekning av opptøyer og arbeid i konfliktsoner. Manualen kommer også med gode råd for å redusere risikoen ved langvarige opphold i konfliktområder.
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Media City Bergen (3.etg)
Lars Hilles gate 30
5008 Bergen