Her er vårens kurstilbud fra oss

Få faglig påfyll innenfor en rekke felt – med og uten studiepoeng på kjøpet.

Følgende verksteder søkes gjennom Stup-ordningen til Norsk Journalistlag og Mediebedriftene. Stup gir inntil 100 000 kr i individuell direktestøtte eller plass på en av Stups studieturer eller dagskurs. Stup kan også gi vikarstøtte til redaksjonen mens den ansatte er borte.

Du finner mer informasjon hos Stup

Norsk strømproduksjon for journalister

Tirsdag 14. februar 2023 kl. 9.00-12.00

I dette intensivkurset får du grunnleggende kunnskap, nyttige verktøy og tips til hvordan du kan jobbe med større selvtillit innen et felt leserne dine er opptatt av.

Du lærer mer om gode strømsaker, hvorfor strømprisen er høy og svinger mye, slik settes strømprisen på børsene du neppe har hørt om, utenlandskablenes betydning, veddemålene som kan endre kommuneøkonomien, slik finner du ut hvem som produserer strøm i ditt område, når offentlighetsloven ikke er nok. Lovene som åpner dørene og gir innsyn + veier rundt når dørene stenges.

Kursholdere
Anders Lie Brenna, redaktør og journalist i EnergyWatch.no
Tarjei Leer-Salvesen. Frilans gravejournalist og spesialist på innsyn.
Asbjørn Leirvåg fra SUJO.

Graving i regnskap for nybegynnere

Onsdag 8. mars 2023

Gjennom dette kurset blir du bedre i stand til å lage god journalistikk med utgangspunkt i et regnskap. Kyrre Kjellevold er økonomijournalist i Bergens Tidende/E24 og har doktorgrad i revisjon fra NHH.
Du får en innføring i hva et regnskap er, hvordan man skal analysere det og hvilke røde flagg man skal se etter. Du får også en innføring i hvordan revisor og Finanstilsynet jobber.

Grav i nord

26.04 – 27.04.2023

Bli med på vårt seilende to-dagersverksted i undersøkende journalistikk om bord på MS Polarlys mellom Tromsø og Brønnøysund. To døgn med læring og inspirasjon for deg som brenner for å styrke den undersøkende journalistikken i egen redaksjon.

Alle deltakere tar med egne ideer til graveprosjekt, og går om bord for å utvikle den i samarbeid med de andre deltakerne og kursholderne fra Senter for undersøkende journalistikk SUJO.

Masteremner i undersøkende journalistikk

Senter for undersøkende journalistikk og UiB tilbyr mastergradsemner på deltid i undersøkende journalistikk, rettet mot journalister og redaktører. Vi har åpnet for suppleringsopptak til ledige plasser. Fortløpende opptak.

På dette emnet lærer du arbeidsmetodikker for gjennomføring av undersøkende journalistiske prosjekter, i rollen som journalist eller som reportasjeleder/redaktør. Du får innføring i hvordan man skal arbeide systematisk gjennom de forskjellige fasene i et undersøkende prosjekt, fra idé til publisert arbeid.

Emnet har som mål å gi studenten avansert kunnskap om og ferdigheter i å løse arbeidsoppgaver som er relevante for dyptgående gravejournalistikk. I studiet lærer man å følge pengestrømmer ut av landet, navigere i selskapsstrukturer, samt avansert personsøk. Studiet vil også gi avansert kunnskap om ulike former for korrupsjon og innsyn i reelle rettighetshavere i norske selskap.

Du lærer å skrive enkle program og kunne forstå grunnleggende begreper i et moderne programmeringsspråk, blant annet variable tall- og tekstoperasjoner, valg- og løkkestrukturer, funksjoner, iterasjon, samlingsstrukturer, filer og klasser. Vi kommer til å legge ekstra vekt på typer av data og moduler som er relevante for journalistisk arbeid, som tekst og regneark.