Mediepris til samarbeidsprosjektet mellom NRK, SUJO, LLA og 68 lokalaviser.

”Den store folkevandringen” – det største journalistiske samarbeidsprosjektet noen sinne i Norge, stakk av med prisen for Årets nyskapning under mediedagene i Bergen denne uken. 

 

– Prisen tilhører først og fremst de 68 lokalavisene som har laget viktig og god journalistikk gjennom prosjektet, sier prosjektleder Bergit Sønstebø Svenseid fra NRK.  

 

Mediapris til SUJO, NRK og LLA.

Foto: Caroline Roka

Tekst: Helena Viktoria Johnsen

 

Gigaprosjekt

– Samarbeid er nøkkelen til det meste, også i journalistikken, sa kulturminister Anette Trettebergstuen, da hun avslørte prisvinneren, onsdag kveld. 

 

Prosjektet som tar for seg hvor og hvorfor folk flytter, har blitt til over 600 publiserte saker i medier over hele landet. 

Det er NRK, SUJO og 68 lokalaviser som er organisert gjennom LLA-systemet som har gravd i tallene for å finne svar på disse spørsmålene. 

 

«Å drive undersøkende journalistikk kan for enkelte redaksjoner være vanskelig og alt for omfattende. Da blir smarbeid nøkkelen. Årets nyskapning er helt nytt i norsk målestokk. Når rikskringkasteren teamer opp med SUJO og 68 lokalaviser, samles kompetanse og journalistiske krefter til et journalistisk gigaprosjekt publikum over hele landet får utbytte av», lyder noe av prisbegrunnelsen.  

 

Roser NRK for «skitarbeidet»

Reportasjeleder i SUJO, Kristine Holmelid, sier prisen er en anerkjennelse av journalistisk samarbeid. 

 

– Samarbeid gir viktig journalistikk som gjerne ellers ikke hadde blitt laget. 

 

En av lokalavisene som har vært med i prosjektet er Hordaland Folkeblad. 

Bladstyrer Sigbjørn Linga roser NRK for det han kaller «skitarbeidet» med å skaffe tallene og grunnlagsmaterialet. 

 

Uten sparket bak hadde vi trolig aldri tatt tak i dette temaet. Og da vi først fikk det servert på et sølvfat, utnyttet vi det sånn noenlunde, selv om det kunne blitt gjort mye mer, sier bladstyreren. 

 

 Kunne aldri fått til dette alene

Prosjektlederen tror samarbeid er viktig, særlig når det gjelder journalistikk som omfatter samfunnsendringer som skjer sakte gjennom små og store vedtak  i kommunestyrer over hele landet.

 

Gjennom Folkevandringa dokumenterte vi både endringer og konsekvenser over hele Norge, og ingen av oss kunne fått dette til alene.

 

Linga i Hordaland Folkeblad sier de gjerne er med i flere samarbeid. 

 

Små redaksjoner trenger gjerne sparket bak og drahjelp for å løfte større problemstillinger som dette og sette de i system.

SUJO gleder seg til å fortsette jobben med å gi økt kompetanse i norske medier og samarbeide om den undersøkende journalistikken.

Les mer om prosjektet her.