Masterstudenter samarbeider med erfarne journalister– en viktig visjon for SUJO

”Hva skal vi spise om grensene stenges?”

 

Et høyaktuelt spørsmål og et enormt researcharbeid av SUJOs masterstudenter har resultert i en rekke saker som publiseres på NRK denne våren, i tillegg til en av de lengste reportasjene i Lørdagsrevyen noen sinne.

 

Bak arbeidet står masterstudentene Tonje Holtan og Ingeborg Sivertstøl, sammen med NRKs Anders Magnus. Senter for undersøkende journalistikk har med dette lykkes med en av sine visjoner – nemlig samarbeid mellom studenter og erfarne journalister.

 

For første gang har masterstudenter ved SUJO jobbet tett i samarbeid med erfarne journalister. Et samarbeid som har vært vinn-vinn for alle parter. Masterstudentene har fra prosjektets idefase samarbeidet med gravegruppen i NRK og Anders Magnus. Noe som har vært en stor trygghet for studentene.

 

– Vi har fått tett oppfølging, og Anders har gjennom hele prosjektet gitt konstruktive tilbakemeldinger på researchen vår og sakene vi har skrevet. Dette er gull å ta med seg videre i livet, sier Sivertstøl.

 

Hentet inspirasjon fra USA

Inspirasjonen til et slikt samarbeid har SUJO hentet fra lignende sentre ved universiteter i USA.

 

– Dette er et vinn-vinn-samarbeid: studentene lærer direkte av en «mester» og den erfarne journalisten får andre blikk og perspektiver fra de unge. I felleskap vil de kunne løse prosjekter ved hjelp av et sett med ulike metoder som ingen av partene alene ville klart, sier Per Christian Magnus, senterleder i SUJO.

 

Det var koronapandemien som vekket spørsmålet i studentene om hvor selvforsynt Norge egentlig er. Ukrainakrigen har gjort spørsmålet enda mer aktuelt.

 

– Ukraina er en av de største produsentene av mathvete i verden. Nå er store deler av matjorden der minelagt. Dette viser at det som skjer andre steder i verden kan få ringvirkninger også her hjemme, sier Holtan.

 

 

Fruktbare samarbeid

Researcharbeidet har vært enormt, med blant annet bakgrunnsamtaler, tall og statistikk.

 

– En utfordring har vært å ikke grave seg for mye ned, men vite når vi bør gå videre, sier Sivertstøl.

 

Til det har de fått god hjelp av Anders Magnus som har 44 års journalistisk erfaring bak seg. Han mener slike samarbeid er fruktbare.

 

– Det er en modell, som bør utvikles og utvides. Jeg for min del er innstilt på å fortsette med nye mastergradsstudenter neste år.

 

 

– Det man ikke vet har man vondt av

 

Studentene som begge bakgrunn fra sammenliknende politikk ved UIB, gjør nå ferdig sin Master i undersøkende journalistikk. De begge mener gravejournalistikk er viktig for samfunnet.

 

– Det man ikke vet, har man vondt av. Samfunnet trenger vaktbikkjer som snuser på lysskye virksomheter, og som jobber systematisk over tid, sier Holtan.

 

 SUJO tror en vil se mer av slike prosjekter i fremtiden.

 

– Når unge lærer av eldre og mer erfarne i et direkte samarbeid er overføringskraften på kompetanse stor. Som journalister har vi publikum som våre oppdragsgivere, og ikke mediehuset vi er ansatt i. SUJO vil gå i bresjen for å utvikle flere tilsvarende samarbeidsprosjekter, fordi vi tror dette vil styrke journalistikken i hele bransjen, sier Per Christian Magnus.

TV-reportasjen kan du se her. 

Saken kan du lese her. 

Flere saker fra dette prosjektet blir publisert denne våren på nrk.no. 

Les mer om masterprogrammet i Undersøkende journalistikk ved SUJO UiB .