Tidligere masterstudent ansatt som gravejournalist i NRK

Johanna Magdalena Husebye er tidligere masterstudent ved master i undersøkende journalistikk ved SUJO og UiB. Nå har hun fått fast jobb som gravejournalist i NRK.

Skal jobbe med gravejournalistikk og historiefortelling

Da Johanna Magdalena Husebye (26) søkte på stillingen som gravejournalist og historieforteller i NRK tenkte hun at det var drømmejobben og hadde ikke høye forventninger. 

 

Fortsatt har det ikke helt gått opp for henne at hun har fått den. 

 

– Jeg er så utrolig glad og takknemlig. Jobben omfatter både undersøkende journalistikk og historiefortelling, to ting jeg elsker å drive med. Det er kjernen i det jeg studerte da jeg tok master i undersøkende journalistikk så jeg måtte bare ta sjansen å søke. Jeg er så takknemlig for denne muligheten, sier Husebye.

 

Totalt var det 23 søkere til stillingen som undersøkende nettjournalist i NRK Dokumentar og Samfunn. Husebye sier hun gleder seg veldig til å begynne. 

 

–  Det blir utrolig gøy. Jeg gleder meg til å utvikle meg og grave sammen med så mange flinke folk. Målet er å lage grundig undersøkende og fortellende journalistikk som kan gjøre en forskjell. 

 

Tidligere masterstudent på undersøkende journalistikk

26-åringen var en av de aller første som tok en mastergrad i undersøkende journalistikk ved SUJO og UiB

 

Hu er helt tydelig på at uten mastergraden så hadde hun nok ikke fått jobben som gravejournalist i NRK.

 

– Det meste jeg kan har jeg lært gjennom masteren og graveprosjektene jeg har gjort de siste årene. Dagen gav meg også tid og rom til å utvikle meg videre som gravejournalist og historieforteller da mastergraden min var fullført. 

 

To av prosjektene gjorde Husebye i samarbeid med SUJO. 

 

– Ikke gi opp

– Hva har du lært som du tar med deg inn i den nye jobben? 

 

– Blant annet struktur og systematikk, erfaring med kilder og intervjuteknikk, å stå i stormer, ta vanskelige etiske valg og vite hvordan man skal grave og jobbe frem et prosjekt over tid, sier Husebye.

 

Og til alle andre som ønsker å jobbe med undersøkende journalistikk har hun følgende råd:

 

– Les andres graveprosjekter og metoderapporter. Tilegn deg så mye kunnskap som mulig og be om hjelp fra erfarne folk når du sitter fast. Graving handler mye om å ikke gi opp og jobbe hardt og systematisk til et gjennombrudd kommer eller litt flere brikker av puslespillet faller på plass. Formidlingen av prosjektet er også utrolig viktig. Helt fra starten i researchfasen bør man tenke over hvordan historien skal fortelles til publikum.