To Fagpresse-priser til Fagbladet

Oslo 20210916. Fagbladet, ved journalist Øystein Windstad (t.v.) og utviklingsredaktør Vidar Eriksen, vinner Fagpressens utviklingspris 2021. Fagpresseprisene deles ut i Pressens hus i Oslo torsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Under Fagpresseprisen stakk Fagbladet av med to priser: Utviklingsprisen og Fagbladprisen for prosjektene Barnehagesjekken og Lønnskalkulatoren.

I kassen på Kiwi

Da journalist i Fagbladet Øystein Windstad stod i kassen på Kiwi en formiddag og så på kvitteringen over varene han nettopp hadde betalt for, dukket det opp et spørsmål: Hvorfor er det slik at en får listet opp alt som pengene blir brukt til når man handler i en dagligvarebutikk, men ikke hva man får igjen for pengene som går til barnehagen hver måned?

 

Kvittering på 500 kr viste alt jeg hadde kjøpt på Kiwi. Da tenkte jeg: Hvorfor er det slik, at når jeg betaler 5000 kr i måneden for å sende mine to gutter i barnehagen så får jeg ingen kvittering på hvordan pengene blir brukt?, forteller Øystein.

 

Øystein ønsket mer informasjon om hvordan norske kommunale og private barnehager disponerer midlene de får fra foreldre hver måned. Det resulterte i et stort og omfattende undersøkende journalistisk prosjekt.

 

Tok kontakt med SUJO

For å komme til bunns i saken var det nødvendig å innhente store mengder data fra norske kommunale og private barnehager. I løpet av denne prosessen ble det også utført nybrottsarbeid.

 

– Vi gjorde mye lurt. Vi knadde idéen og søkte mentorhjelp, samarbeid og støtte. Det var avgjørende for prosjektet, legger Øystein til.

 

Det var et svært prosjekt. Vidar Eriksen, som utviklet appen, gjorde arbeid som aldri før hadde blitt gjort. I løpet av prosjektet samlet vi inn tall fra 6000 barnehager. Disse tallene skulle systematiseres og lages journalistikk ut av. I et slikt arbeid er det avgjørende å ha med noen utenifra. Noen som løfter blikket og som i siste instans leser linje for linje det som er skrevet, så en er helt sikker på at det journalistiske nivåer er så bra som overhode mulig. Å gå til SUJO var noe av det smarteste jeg gjorde, sier Øystein.

Oslo 20210916. Fagbladet, ved journalist Øystein Windstad (t.v.) og utviklingsredaktør Vidar Eriksen, vinner Fagpressens utviklingspris 2021. Fagpresseprisene deles ut i Pressens hus i Oslo torsdag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Juryens begrunnelse, Fagpresseprisen: Fagbladet

«Å vinne Fagpresseprisen er som å ta gull i mangekamp, eller femkamp for å være helt presis. Det er gledelig nok skarp konkurranse om denne prisen. Juryen skal legge vekt på redaksjonelt innhold, presentasjon, innovasjon og utvikling, betydning for målgruppen og dessuten inntekter. Fagpressen har mange gode medlemmer. Gjennom årene har vi sett at noen ligger stødig der oppe, vi ser at flere har meldt seg på konkurransen med tydelige redaksjonelle ambisjoner, noen beveger seg naturlig nok i formkurver. Juryen ser derfor særlig på prestasjonen siste år.

 

Årets vinner meldte seg på i flere av fagpressepris-kategoriene, som de har gjort før. Da vi jobbet oss gjennom nominasjonene, endte redaksjonen opp på kortlisten for flere av prisene. Det er slikt vi merker oss og nikker anerkjennende til. Årets vinner har satset på utvikling, ikke bare for egen del, men som et tilbud til samfunnet – med barnehagesjekken og lønnskalkulatoren. Dette ga dem utviklingsprisen. I tillegg kommer andre sterke bidrag.

 

Derfor får Fagbladet Fagpresseprisen for 2021. Gratulerer! Dere rett og slett stakk dere ut, og vant dette årets Fagpresse-OL!»

 

Juryens begrunnelse, utviklingspris: Fagbladet til arbeidet med «Barnehagesjekken» og «Lønnskalkulatoren»

«Journalistikk handler om å samle inn data fra ulike kilder, analysere dem og presentere dem i et lettlest format. Datastøttet journalistikk går ut på det samme, men med langt større mengder data. Vinneren av årets utviklingspris har satset på to slike prosjekt. I den ene databasen samlet de detaljerte tall om hvordan pengene brukes i 4000 norske barnehager. De lagde et internt graveverktøy som lett kunne avdekke uvanlig høye overskudd, høy husleie, eller hvem som faktisk drev godt. Databasen har vært utgangspunktet for en serie med nyhetssaker. I tillegg har vinneren samlet inn lønnsutviklingen til en rekke yrkesgrupper i kommunesektoren de siste ti år. Den viste at det var de lavlønte som kom dårligst ut, mens kommunens ledelse fikk enorm lønnsvekst.

 

Vinneren av Fagpressens utviklingspris er Fagbladet for arbeidet med lønnskalkulatoren og barnehagesjekken.»

Fakta om Barnehagesjekken:

Barnehagesjekken er et undersøkende journalistisk prosjekt laget i samarbeid med SUJO. Prosjektet startet opp i 2020, og Barnehagesjekken ble publisert desember 2020.

 

De som arbeidet med prosjektet var journalist Øystein Windstad, Fagbladets utviklingsredaktør Vidar Eriksen, Guro Gulstuen Nordhagen, Bjørn Arne Johansen, Ida Søraunet Wangberg og redaksjonssjef Michael Brøndbo.

 

Fakta om Fagbladet

Fagbladet er en del av Fagpressen, og er det største fagbladet i fagbevegelsen med et trykt opplag på over 370.000. I tillegg har de nettavisen www.fagbladet.no.