Månedens masterstudent: Vilde Midtbø Ulsten

– Jeg vil stille sterkere. Vi er mange som vil ha jobb. 

SUJO er tett tilknyttet masterprogrammet i undersøkende journalistikk ved UiB. Senterets reportasjeledere er også veiledere for masterstudentene i deres arbeid med masteroppgaven.

 

Av: Maren Myrseth

 

Vilde Midtbø Ulsten, fra Florø,  er andreårs student ved masterprogrammet i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun har en bachelorgrad i journalistikk fra UiB og er nå i slutten av sitt masterløp. 

– Valget falt faktisk på journalistikken allerede som femåring. Jeg har alltid vært nysgjerrig og har alltid elsket å skrive, lage og fortelle historier. Dermed flyttet jeg til Bergen og begynte på journalistutdanningen med en gang jeg var ferdig på videregående.

 

– Jeg ville ikke vært foruten hjelpen fra SUJO

Som student i undersøkende journalistikk føler Midtbø Ulsten at hun jobber mer som en journalist enn som en vanlig masterstudent.

– Det er større tillit til studentene på masteren. Særlig nå på siste året blir det stilt større krav til oss, og vi bestemmer hvordan dagene skal være. 

Hun begynte på masteren for å utfordre seg selv. 

– Jeg ønsket å få bedre kompetanse innenfor metodene i den undersøkende journalistikken, og det får jeg så absolutt uttelling for! Dette er første gang jeg jobber med et større graveprosjekt, og da er det veldig godt å ha SUJO i ryggen. En annen grunn til at jeg valgte å ta masteren, er at jeg ønsker å stille sterkere med bred kompetanse. Vi er mange som vil ha jobb, og jeg håper derfor at masteren kan gjøre at jeg skiller meg litt ut i bunken av søknader.

Hjelpen masterstudenten har fått fra SUJO har vært verdifull. 

– Jeg kunne aldri vært foruten hjelpen fra Kristine, PC og alle de andre på SUJO. De har allerede hjulpet meg langt på vei med etiske dilemma og pushet meg der jeg har vært i tvil. Uten hjelp fra Kristine og PC tror jeg faktisk ikke at jeg hadde jobbet med det prosjektet jeg jobber med nå. Når man jobber med noe sensitivt og vanskelig, er det godt å vite at man har noen som støtter deg hundre prosent.

 

Et år, et graveprosjekt

– SUJO sitt masterløp er veldig lærerikt. Som ung og fersk journalist kan det være vanskelig å få tid og mulighet til å bruke over et år på et graveprosjekt. Når jeg får et graveprosjekt i tillegg til en mastergrad får jeg både tid og mulighet til å jobbe med et større prosjekt. Det betyr mye for meg.

Den unge journalisten forteller om samarbeidet de hadde med SKUP hvor de lagde et tidsskrift.

– Det  var veldig gøy! Vi skulle egentlig dra på SKUP-konferansen også, men på grunn av korona gikk det dessverre ikke. 

– Resten av studieløpet har også i hovedsak foregått via Zoom. Selv om det kan være demotiverende å sitte hjemme og studere, så synes jeg SUJO har løst dette på en god måte likevel. Fra semesterstart i fjor har vi også hatt muligheten til å treffe landets beste gravejournalister som har delt sine erfaringer, tips og triks med oss. Vi har også vært så heldige å få pitche masterprosjektene våre til de største redaksjonene her til lands i høst.

 

En tøff bransje

Drømmen til Midtbø Ulsten er fast jobb, men hun anerkjenner at bransjen er tøff. 

– Haha, jeg hater å planlegge livet mitt. Det at jeg har det bra her og nå er det viktigste for meg. Om fem år håper jeg at jeg har fast jobb og jobber med saker som betyr noe for meg og offentligheten. Forhåpentligvis i Bergen.  

– Det er en tøff bransje der kompetanse betyr alt. Det er vanskelig å komme gjennom nåløyet og kapre en fast jobb med en gang, noe som er trist, men samtidig en fordel fordi man dermed kan få erfaring fra flere steder før man “etablerer seg” i fast jobb. Jeg har vært heldig og har fått erfaring fra flere redaksjoner allerede, bare to år etter at jeg var ferdig med bacheloren.

For tiden  jobber hun i TV 2. 

– Jeg er tilkallingsvikar i nyhetsavdelingen, noe som betyr at jeg i utgangspunktet stepper inn der det måtte være behov – enten ute i felt, på desken eller andre steder. Men de siste månedene har jeg i hovedsak jobbet for fullt med TV 2 sin nye app som satser på å nå yngre målgrupper med videobaserte nyheter, underholdning og forbrukerstoff. Jeg produserer alle sakene fra hjemmekontor med macen min og mikrofon, noe som er utfordrende og veldig kjekt!

Til tross for en hard bransje har ikke gnisten forsvunnet.

– Ingen dag er lik! Vi er heldige som får være i en jobb hvor vi får møte mange interessante mennesker som alle har en historie å fortelle. Jeg liker også tanken på at som journalist er jeg med på å utgjøre en forskjell i samfunnet og belyse viktig tematikk ut til folket. 

 

– Bare kjør på!

Har du et tips til noen som drømmer om å bli gravejournalist?

– Bare kjør på! Alle har mulighet til å bli journalister, og om motivasjonen er der, så kan alle også bli gravejournalister. Det viktigste er at du bryr deg om graveprosjektet ditt – ikke grav i noe du ikke bryr deg om. Da blir utfallet sjelden bra.