FORNØYDE PRISVINNERE: Redaktør Tone Sidsel Sanden (t.v.) og journalist Sigrid Gausen tok imot prisen Årets lokale historie.  Foto: Privat.

– Vant Årets mediepriser etter samarbeid med SUJO

Dølen på Vinstra og Avisa Nordland i Bodø vant priser for sterke lokale nyhetssaker som fikk nasjonalt gjennomslag.

 

Av: Maren Myrseth

 

Redaksjoner over hele lander konkurrerer om de høythengende medieprisene, som deles ut av Mediebedriftenes landsforening (MBL). 

Prisene deles vanligvis ut i forkant av Nordiske Mediedager i Bergen i mai, men ble i år flyttet til september. 

-Vi er stolte på journalistenes vegne, sier Per Christian Magnus, leder av Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).

Avisa Nordland (AN) sin dyptgripende og grundige historie om «Jenta ingen kan hjelpe» endte som debatt i Stortingssalen. Og avisa Dølen sin avsløring av spillet da høyfjellshotellet Rondablikk over natten ble asylmottak satte nasjonal dagsorden på nrk.no.

 

Juryens begrunnelser

Lørdag kveld ble Årets Mediepriser for 2019 delt ut.  

Rondablikk-saken til Dølen vant prisen for Årets lokale historie, og juryen uttalte:

«Her gjør avisa akkurat det den skal gjøre. De forteller historien alle i dekningsområdet vil vite, og de gjør det grundig. Et imponerende stykke arbeid, det står respekt av. Denne lokale historien bør leses nasjonalt, og andre lokalaviser bør lære historiefortelling av Dølen.»

Avisa Nordland vant «Excellence» i kategorien Årets lokale nyhetsdekning, og dette er juryens begrunnelse:

«Dette gjør vondt å lese, men er samtidig så utrolig viktig å få fortalt. Her viser avisa utholdenhet, styrke og varsomhet. Dette er rett i kjernen av samfunnsoppdraget, og er akkurat det lokalaviser skal drive med. Journalistikk som forandrer lokalsamfunnet.»

 

Samarbeidet med SUJO

Begge prosjektene ble gjennomført etter grundig journalistiske undersøkelser over flere måneder.

– Begge redaksjonene kontaktet oss tidlig i idéfasen, sier Magnus.  Gjennom de påfølgende uker og måneder jobbet journalistene og staben i SUJO tett sammen.

– Vi etablerte i starten en struktur for hvert av graveprosjektene, hadde jevnlig kontakt og møtepunkter, og da det nærmet seg publisering var i daglig kontakt, forteller Magnus.

Avisa Nordland har allerede vunnet en rekke priser for sitt store graveprosjekt, blant andre Svarte Natta-prisen og Amedias pris for beste journalistikk i 2019.

Tone Sidsel Sanden, redaktør i Dølen, kan fortelle at samarbeidet med SUJO var viktig for prosjektet. 

–  SUJO kom inn med kompetanse på prosjektledelse og på gjennomføring, som vi hadde stor nytte av. Det var særlig viktig i arbeidet med den store mengden dokumentasjon og kildemateriale vi etterhvert satt på. SUJO fulgte tett opp og hjalp oss å holde fokus og finne retningen. Line-by-line-gjennomgangen var spesielt lærerik, der vi virkelig så hvor viktig det er å nøye ettergå hver eneste «lille» opplysning og påstand. Da blir det kvalitet! Ikke minst sitter vi igjen med masse kunnskap og kompetanse, som vi tar med oss videre.