Fra venstre: Kaspar Knudsen, Karl Almedal, Sahara Muhaisen, Malin Nordby Kvamme, Maja M. Aarbakke, Ingeborg Jenny Sivertstøl, Ingvild Sørnes, Ingvild Vågen Ulset, Eline Neverdal Hjønnevåg, Sol Sandvik, Kristina Opheim, Erica Hvedding Kronheim, Tonje Holtan, Christina H. Cantero. Foto: Zulfikar Fahmy/UiB

– Studenter med høye ambisjoner

– Studenter med høye ambisjoner

 

Fra venstre: Kaspar Knudsen, Karl Almedal, Sahara Muhaisen, Malin Nordby Kvamme, Maja M. Aarbakke, Ingeborg Jenny Sivertstøl, Ingvild Sørnes, Ingvild Vågen Ulset, Eline Neverdal Hjønnevåg, Sol Sandvik, Kristina Opheim, Erica Hvedding Kronheim, Tonje Holtan, Christina H. Cantero. Foto: Zulfikar Fahmy/UiB

På masterstudiet i undersøkende journalistikk ved UiB er det i år 15 nye studenter. I alt er det 33 studenter på masterutdanningen. 

 

Av: Maren Myrseth

 

– Vi har fått inn et nytt sterkt kull med framtidige gravejournalister, sier senterleder Per Christian Magnus ved SUJO.

Masteren i undersøkende journalistikk fortsetter å være meget populær. Første kull ble uteksaminert våren 2019, og våren 2021 står 16 studenter for tur. Våre første masterstudenter publiserte sine undersøkende prosjekter i Dagbladet, NRK, BA og VG

Magnus er meget begeistret for det kommende kullet. 

 

Foto: Ole Marius Kvamme/Universitetet i Bergen

– Disse skal få verktøy og lære systematikk, og føres inn i de siste oppdaterte metodegrepene for å gjennomføre store og krevende graveprosjekter.

– De første masterstudentene som er uteksaminert fra UiB har publisert sine graveprosjekter i VG, Dagbladet, NRK og BA. Jeg har et klart inntrykk av at de nye studentene også har høye ambisjoner. Målet vårt er at de skal lage graveprosjekter for både lokale, regionale og nasjonale medier.

Fersk masterstudent Kaspar Knudsen har store forhåpninger til studiet. Etter to uker som masterstudent, gleder han seg til fortsettelsen. 

 

Foto: privat.

– Jeg hadde inntrykk av at dette var en solid mastergrad med et godt renommé. Etter bacheloren i Volda har jeg jobbet flere år i NRK, Bergensavisen og AS Lokalavisene. Med tiden har jeg fått en særlig interesse for undersøkende og kritisk journalistikk. Denne mastergraden passer derfor ypperlig i forhold til den retningen jeg ønsker å gå videre som journalist.

– Oppstarten har vært veldig bra! Jeg har havnet i en flott klasse med mange dyktige og hyggelige folk. Allerede første uken fikk vi i oppgave å lese en rekke SKUP-rapporter. Vi har også fått besøk av noen av landets fremste journalister. Høydepunktet så langt var besøket fra VG-journalist Shazia Majid. Hun fortalte om hvordan hun sammen med andre fra VGs Dagsorden-avdeling gravde frem avsløringene som ledet til årets Skup-pris “Helsereformens konsekvenser”.

– Jeg skal videreutvikle meg som journalist. I dette yrket er man aldri utlært. På studiet får vi tid og mulighet til å gjennomføre ett eller flere større graveprosjekt. Det ser jeg frem til å komme i gang med!

Knudsen jobber som journalist ved siden av studiene, noe han tror vil gå fint.

– For meg er det viktig å fortsette å jobbe som journalist ved siden av studiet. Jeg har en god dialog med arbeidsgiver som gjør at jeg kan justere mengden oppdrag ut ifra arbeidsmengden på mastergraden.

Sahara Muhaisen går i klasse med Knudsen og har en lidenskap uten like for faget og er meget fornøyd med oppstarten. 

 

Foto: Jannice Luoto

– Det var som å endelig komme inn i paradishagen du alltid sto utenfor og sniktittet på. Jeg møtte mine lærere og veiledere og fikk en pangstart med presentasjon om veien videre, men møtte også mine kolleger som er utrolig spennende og lidenskapelige. Her er folk fra forskjellige felt; film og foto, tv-reportasjer, redaksjonsledelse og selvfølgelig skrivende journalister. Vi er en liten redaksjon. Jeg har allerede begynt å kalle dem «gjengen min».

– Grunnen til at jeg er her er en dyp nysgjerrighet og stor forelskelse i feltet. Å avsløre hemmelighetene som er skjult mellom steinene i en vegg eller linjene som er sladdet i en fil som ligger i en låst skuff, er spennende og nervepirrende, men også viktig. Det er et nøyaktig og potensielt farlig arbeid. Jeg liker først og fremst spillet, men kjenner også på ansvaret.

– De neste to årene ønsker jeg å møte interessante folk, lære nye metoder, diskutere etiske spørsmål, få god faglig oppfølging, utfordrende oppgaver, konstruktiv kritikk, inspirasjon, mulighet for å utvikle meg og oppmuntring når jeg møter veggen. Det hadde også vært en drøm med en klassereise til en av de beste, internasjonale graveredaksjonene.

Muhaisens ambisjoner med mastergraden er klinkende klare. 

– Jeg vil bli god. En veldig god gravejournalist. Planen er (1) mange knallgode graveprosjekter og (2) gravesjef i en dyktig redaksjon om 15 år. 

 

En del av SUJO

Masterstudentene i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen blir en del av SUJO. Masterstudentene har tilgang til SUJOs lokaler i 8. etasje på Media City Bergen, der det foregår masterundervisning og det er tilrettelagt for arbeidsstasjoner. Her sitter de side om side med SUJOs ansatte, journalister og redaksjoner som hospiterer ved senteret. Slik er de en del av et levende journalistisk miljø. 

Masterstudiet i undersøkende journalistikk ved UiB ble opprettet høsten 2017. De første studentene ble uteksaminert våren 2019