– Her ser du alle inspirasjonsmøtene

Gikk du glipp av noen av inspirasjonsmøtene våre, eller trenger du litt ekstra faglig påfyll når du går sommeren imøte?

 

I samarbeid med NRK og LLA har vi siden april hatt ukentlige inspirasjonsmøter. Målet var å gi journalister økt motivasjon og støtte i en krevende tid under koronasituasjonen.

 

 

 

Først ut var redaksjonssjef i Faktisk, Silje S. Skiphamn, som kom med tips til hvordan journalister kan finne lokale og nasjonale fakta.

 

 

Researcher i NRK, Ingeborg Rygh Hjorthen, delte konkrete tips og triks til hvordan du kan finne personopplysninger basert på navn, fødested og fødselsdato.

 

 

Innsynsekspert, journalist i Fædrelandsvennen og medlem av Pressens Offentlighetsutvalg, Tarjei Leer Salvesen, fortalte om hvordan offentligloven gjelder selv om samfunnet har en pandemi å håndtere, og hvor viktig det er å kikke myndighetene i kortene når penger skal brukes og beslutninger må fattes fort.

 

 

NRKs Vigdis Holmaas fortalte om hvordan konstruktiv journalistikk kan bidra til å motvirke apati og unødvendig frykt blant leserne.

 

 

Koronakrisen ble også en test i demokratiske rettigheter. Kommunestyrer gikk over på zoom og forvaltningen fikk annet å tenke på enn innsynsbegjæringer.

 

Hvordan møter vi kommuner som sier nei til innsyn med henvisning til at krisehåndtering må gå foran? Eller folkevalgte som arrangerer digitale møter og viser til manglende teknisk utstyr når du spør om å få være med? Og bør ikke egentlig regjeringen få diskutere i fred før de bestemmer seg om skolene skal åpnes igjen?

 

 

I små redaksjoner er det gjerne lite ressurser til digital utvikling. Journalist Carina Wangensten i Bømlo-nytt ga råd til hvordan journalister kan engasjere lesere med få midler og små ressurser.

 

 

Hva er de vanligste feilene som gjøres i journalistikken vi lager – og hvordan skal vi jobbe for å unngå dem? NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk fortalte om hvordan de jobber i NRK for å øke bevisstheten om presseetikk.