Leder av Senter for undersøkende journalistikk Per Christian Magnus. Foto: Zulfikar Fahmy

Fire SKUP-nominasjoner

Tidligere masterstudent nominert

Blant de fire innsendte metoderapportene finner vi metoderapporten bak masterprosjektet til tidligere mastergradstudent i undersøkende journalistikk Johanna Husebye. Masterprosjektet hennes «De glemte selvmordene» tar for seg selvmord blant eldre og er et prosjekt gjort i samarbeid med SUJO og VG.

 

I metoderapporten skriver Husebye at masterprosjektet startet med en idé om å undersøke flybransjen og flyulykker, helt til hun en natt ble liggende våken med en ny tanke – å skrive om selvmord.

 

I ett år har Husebye jobbet med masterprosjektet som har bestått av innsynsarbeid, kildearbeid, sosiale medier og etikkvurderinger, i tett oppfølging fra SUJOs reportasjeleder Kristine Holmelid. De to siste månedene før publisering jobbet Johanna i VGs Dagsordenredaksjon med reportasjeveiledning fra redaktør Synnøve Åsebø.

 

Selv sier Husebye at det å bli nominert til SKUP er en drøm som nå har blitt oppfylt.

– Siden jeg startet på master i undersøkende journalistikk har dette vært et mål og en drøm. Det er utrolig gøy å bli nominert, og jeg er veldig takknemlig til SUJO og alle som hjulpet meg underveis.

 

Johanna Husebye. Foto: Ole Alexander Saue

SUJOs reportasjeleder Kristine Holmelid fungerte som Husebyes veileder under arbeidet med masterprosjektet.

– Johanna Husebye valgte å bruke et år på et vanskelig og svært viktig tema: selvmord blant eldre. Hun avdekket blant annet høye mørketall, sjokkerende holdninger og lite kunnskap, sier Holmelid.

 

– Å få samarbeide med en av landets beste graveredaksjoner, VG dagsorden, gav masterprosjektet hennes 600.000 lesere. Det er viktig – og et mål for SUJO – at også studenter innen undersøkende journalistikk kan levere journalistikk god nok for en metoderapport til SKUP, understreker Holmelid.

 

Dersom du vil vite mer om hvordan det er å studere master i undersøkende journalistikk, kan du lese studentintervju med Husebye her.